Кандидатирах се за вицепрезидент, за да защитя националните интереси на

...
 Кандидатирах се за вицепрезидент, за да защитя националните интереси на
Коментари Харесай

Елена Гунчева: Българите в чужбина подкрепят Възраждане

 
Кандидатирах се за вицепрезидент, с цел да защитя националните ползи на България и народа ни Водим политика за връщане на българските емигранти в България Глобяват бременни дами, а страната бездейства - неуместно е Нашата жилищна стратегия ще подсигури многодетните фамилии Трябва да популяризираме България като неповторим туристически регион на Европа Ще премахнем Данък добавена стойност на главните храни и медикаментите, споделя адв. Елена Гунчева в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Гунчева, за какво решихте да се кандидатирате за вицепрезидент?

- Когато стартира преходът, имах вяра за българската политика. Исках да видя в нея виновни, морални и родолюбиви българи.  За страдание не видях това през последните 32 година, а тъкмо противоположното. Днес, като доста българи съм разочарована, тъй като българските политици не пазят ползите на България и на българския народ. Това ме предизвика да се кандидатирам, тъй като считам, че е належащо всички ние, които желаеме България да има бъдеще, да поемем отговорност за това. Да стартираме от всеки от нас като променим мисленето си и превъзмогнем апатията. Крайно време е всеки, който желае нещо да се промени, да се включи интензивно, като гласоподава на 14 ноември, тъй като това е методът за смяна. Аз имам вяра на себе си, имам вяра на доктор Костадин Костадинов и на концепциите на Възраждане. В програмата ни се съдържат решения, посредством които ще реализираме началото на новото българско Възраждане.

- Българското поданство и българите в чужбина са една от тематиките на вицепрезидента в България. Какво би трябвало да се промени в страната, с цел да се основат условия, сънародниците ни от чужбина да стартират да се връщат?

- Според мен е належащо осъществяване на целенасочена политика за завръщане на българските емигранти в страната ни. Извън България живеят милиони сънародници.  Българите ще стартират да се връщат тогава, когато възстановим държавността, реда и законността в страната ни. Необходимо е да водим политика, насочена  към българския народ, българската стопанска система, селското стопанство, децата и младите фамилии. Трябва българите да са спокойни, че когато остареят, ще могат да разчитат на почтени старини, децата им да имат положително обучение, а те - положително опазване на здравето и качествени публични услуги. Знаете, че Възраждане има огромна поддръжка измежду българите в чужбина, тъй като огромна част от тях желаят да се върнат, тук е Родината на всички нас, желаят децата им да живеят тук. Много от тях сега са в България и ни оказват помощ в акцията, дават хрумвания и оферти. Задължително би трябвало да има по-голям интерес от страна на страната към българите в чужбина.

- Демографската рецесия е един от огромните проблеми на страната. Възраждане има специфична стратегия за решаването на този проблем. Какво планува тя?

- Ще Ви поправя - злополука е, не рецесия. И нейното решение е наложително и наложително. Трябва да се предизвикват младите фамилии, да се насърчава гражданският брак и развъждането на деца в семейство от двама родители, тъй като това е също метод да се увеличи раждаемостта. Българите не смеят да имат деца, тъй като нямат сигурност. Повечето нямат личен дом, нямат сигурност за утрешния ден, по тази причина месечните им приходи отиват най-вече за ипотеки и наеми, а не за детски дрешки и храни. Виждат злополуката в опазването на здравето, злополуката в образованието и не смеят да имат деца или имат най-вече едно, две. Трудовото законодателство напоследък освен не пази бременните дами и майките, само че даже има случаи на санкции за дами, които си разрешават да забременеят, до момента в който са на трудов контракт. Разбира се, това е неуместно и аз нямам пояснение за какво страната бездейства. Имаме и жилищна стратегия за обезпечаване на общински жилища предпочитано за млади фамилии с повече от едно дете, когато и двамата родители работят и са си плащали налози и осигуровки, както и опция след четвърто дете да купят жилището на минимална цена или да им бъде даден безлихвен ипотечен заем. Много благоприятни условия има, стига да има политическата воля този проблем да бъде решен.

- Очаква ни извънредно тежка в стопански проект зима. Какви обществени ограничения в поддръжка на жителите планува Възраждане?

- Социалните ограничения са единствено краткотрайни. Трябва да се решат проблемите, които водят до икономическата рецесия. Цената на ток, вода, парно, съществени хранителни артикули могат да бъдат контролирани. Все отново страната има лостове и механизми това да го направи. Незабавно преразглеждане на присъединяване на България в Зелената договорка, изрично оставяне на мините и въглищните централи да работят, както и развиване на нуклеарната енергетика. Помощи би трябвало да се дадат на всички нуждаещи се, с цел да може първоначално да минат безпроблемно зимата, до момента в който страната откри метод за контролиране на пазара. Това може да се направи, стига да има предпочитание. Държавата би трябвало да има мажоритарни дялове във значимите за националната ни сигурност ресори като енергетика, в икономическия бранш, да предизвиква българското произвеждане на плодове и зеленчуци, отглеждането на животни, както и да преразгледа някои неуместни условия на Европейски Съюз, които затрудняват българската стопанска система.

- Одобрявате ли намаляването на Данък добавена стойност върху главните храни?

- Позицията на Възраждане е, че ДДС-то на храните от дребната потребителска кошница (хляб, месо, сирене, кашкавал, олио, захар, сол и др.) както и за медикаментите, и за книгите би трябвало да бъде отстранено.

- След последните два Народното събрание обществото ни е извънредно разграничено - честни и нечестни, смяна и статукво, нови и остарели. Как тези разграничителни линии могат да бъдат заличени?

- С национална теория за бъдещето на България. Разделението е изкуствено, то е импортирано извън за да бъдем следени по-лесно. Когато нещата тръгнат добре и българите видят, че ги ръководят мислещи и морални политици, разграничителните линии няма да бъдат толкоз крайни и ясно обрисувани.

- Получихте доста упреци поради пост във Facebook, че живеем в земята на българите. Какво имахте поради и за какво това породи толкоз остри реакции?

- Мисля, че е задоволително ясно посланието ми. От повече от тринадесет века ние, българите, живеем и се борим за България, да я има. Това е нашата земя, за която дедите ни са проливали кръвта си, с цел да я защитят и която би трябвало да оставим на децата си. Не разбирам за какво това, че сме българи и земята е българска, провокира толкоз огромно отвращение измежду някои. Всъщност в доста страни има на законодателно равнище сходни заявления. Ние, българите, сме доста толерантни. Но тук е нашата земя и важат нашите закони и правила. Съжалявам, в случай че това не се харесва на някои. Но тук е България! И аз не се срамя, а се гордея с това!

- Водач сте на  листите на Възраждане в два града с голямо културно завещание - Пловдив и Велико Търново. Какво планува Възраждане за популяризирането на културното завещание и развиването на културно-историческия туризъм?

- България е антична страна с история, която е на цялата цивилизация, а освен наша. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, Велико Търново е освен културен център, само че и историческа горделивост за всеки българин. Това, което аз бих направила е, първо в учебните заведения да се учи по-задълбочено и с родолюбива устременост историята. Да се възобновят ученическите екскурзии всеки месец до исторически забележителности в България, както и до културни монументи. Държавата би трябвало да пази историята ни, а не да я отхвърля. Трябва да популяризираме България освен като на ниска цена туристически център, а като неповторим регион в Европа, в който се смесват цивилизации, да подчертаваме нашият принос за европейската и международна история и просвета. Трябва страната да влага в образованието на фрагменти за туризма и да сътвори такива правила, които да подкрепят развиването на туризма, а не той да е безпорядък, от който бягат и чужденци, и българи. Едно от нещата, които бих желала да се случат е, в тези градове и туристически центрове да се отстранен всички полусрутени здания и руини. Защото на психическо равнище ни демонстрират съсипия. Възмутително е да има лъскави туристически центрове на входа на замъци и забележителности, а до тях самосрутващи се и буренясали парцели. Понякога не е належащо доста, а единствено достатъчното. Въпрос на потенциал и политическа воля.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР